Cum puteți rămâne în siguranță online atunci când luați împrumuturi?
Publicat la: 19 Aug 2024Spațiul financiar digital modern a devenit foarte democratic și universal accesibil. Toate aceste organizații FinTech și de microfinanțare reprezintă o concurență sănătoasă pentru băncile tradiționale, deoarece oferă acces la împrumuturi mai flexibile, fără multe hârtii și perioade lungi de așteptare. Atunci când apelați la un creditor digital care promite un credit online rapid pe card, puteți primi banii atât de necesari în mai puțin de o oră, rezolvându-vă rapid toate problemele cu banii.
Cu toate acestea, partea întunecată a tranzacțiilor online este securitatea cibernetică vulnerabilă a majorității proiectelor exclusiv online. De îndată ce solicitați un împrumut online, trebuie să vă autentificați cumva identitatea, ceea ce include trimiterea documentelor și informațiilor dvs. sensibile prin canale digitale. Aceste canale devin adesea țintele atacurilor hackerilor, având astfel repercusiuni foarte neplăcute, de la încălcarea identității la furtul de bani, fraudă și manipulări ale datelor personale.
Cum vă puteți proteja atunci când utilizați surse de creditare online? Și ce măsuri de securitate ar trebui să aibă organizația dvs. financiară pentru a demonstra că merită încrederea dvs.? Acoperim toate aceste detalii în articol.
De ce să vă faceți griji cu privire la securitatea cibernetică?
În primul rând, trebuie să înțelegem că vremurile documentației pe suport de hârtie și ale banilor în numerar sunt de mult apuse. Majoritatea datelor sensibile și a fondurilor sunt stocate online, iar securitatea datelor și a activelor dvs. depinde de cât de bine le protejați și de furnizorii cu care lucrați.
Dacă nu reușiți să vă protejați informațiile sensibile și private prin criptare și parole sigure, hackerii pot pătrunde în fișierele dvs. private și să vă fure documentele și banii. Există multe cazuri de scheme frauduloase cu furt de identitate, când hackerii fură numerele de securitate socială și datele utilizatorilor și iau împrumuturi sau fac achiziții în numele lor. Astfel de situații se pot transforma într-un adevărat coșmar pentru oricine, așa că este logic să luați suficiente măsuri de precauție pentru a evita atacurile hackerilor.
Ce tipuri de atacuri fac hackerii?
Lumea digitală se dezvoltă astăzi cu viteza fulgerului, la fel și infractorii cibernetici. Ca urmare a șlefuirii metodelor lor de înșelăciune și atac asupra oamenilor și întreprinderilor, hackerii au dezvoltat următorul set de tehnici frauduloase:
- Atacuri de phishing. Prin lansarea unui atac de tip phishing la adresa unui site web al unei întreprinderi sau a contului individual al unei persoane, hackerii încearcă să expună și să fure informații sensibile, cum ar fi numerele de cont, datele de autentificare, numerele cardurilor de credit etc. Atacul de phishing este în mod tradițional ascuns sub o ofertă de marketing aparent nevinovată sau o reclamă comercială care îndeamnă utilizatorul să facă clic pe link sau să descarce un fișier util. Odată ce clientul care nu bănuiește nimic face acest lucru, sistemul său suferă o intruziune hacker.
- Malware. Acest tip de software hacker vizează de obicei sistemele de securitate ale persoanelor fizice și ale întreprinderilor. Experții disting diverse tipuri de malware, sau „software rău intenționat” pe deplin, cum ar fi virușii, viermii, spyware și ransomware. Vom acoperi câteva dintre acestea mai detaliat mai jos. Un lucru de care trebuie să țineți cont este că toate tipurile de programe malware au un singur scop - să vă facă rău calculatorului și să vă fure datele și banii.
- Spyware. După cum sugerează și numele, acest tip de malware este menit să vă spioneze. acest program este, de asemenea, mascat ca un fișier nevinovat, dar după ce intră în dispozitivul dvs., înregistrează toate parolele pe care le introduceți în diverse aplicații, inclusiv în aplicațiile bancare. În acest fel, hackerii obțin acces la conturile dvs. personale și pot face tranzacții pentru a vă fura toți banii.
- Ransomware. Acest tip de malware urmărește un scop puțin diferit; se strecoară în computerul unui utilizator și blochează toate datele cu metode de criptare necunoscute. Cu alte cuvinte, hackerii iau ostatice datele și fișierele dvs. sensibile și cer răscumpărare pentru acestea. De regulă, sistemul este deblocat după ce plătiți, dar nu există nicio garanție a integrității hackerilor în aceste cazuri.
- Viruși. Un virus este un alt software rău intenționat care vă infectează sistemul și vă deteriorează datele și fișierele. Există un număr foarte mare de viruși cu diferite scopuri și mecanisme de acțiune. Astfel, destinul datelor dvs. sensibile depinde de motivațiile hackerilor; aceștia pot cere bani pentru a opri virusul respectiv sau pur și simplu doresc să vă distrugă sistemul dacă sunt concurenții sau dușmanii dvs. personali.
Măsuri de securitate pentru partajarea online a datelor dvs. personale
Acum că sunteți suficient de speriat de multitudinea de amenințări cibernetice care vă așteaptă în spațiul digital, să acoperim câteva sfaturi viabile pentru a evita aceste riscuri și pentru a vă proteja identitatea și fondurile online. Cele mai bune remedii pentru interceptările și atacurile hackerilor sunt următoarele:
- Parolă sigură. Forța parolelor dvs. este primul factor determinant al siguranței datelor dvs. private online. Parolele slabe care conțin cifre precum „12345” sau combinații simple cu numele dumneavoastră, numele copiilor dumneavoastră și anii de naștere pot fi sparte rapid de hackeri. Prin urmare, experții în securitate cibernetică recomandă utilizarea unor secvențe lungi de numere și litere aleatorii pentru a vă securiza accesul la informații importante și active financiare.
- Verificarea în doi pași sau autorizarea biometrică. Metoda de verificare în doi pași a revoluționat securitatea digitală și a făcut mai dificilă pentru hackeri efectuarea de acțiuni neautorizate din conturile utilizatorilor. Cu astfel de măsuri în doi pași puse în aplicare, trebuie să autorizați accesul și transferurile de bani cu un cod SMS sau cu confirmarea dvs. biometrică.
- Criptarea. Prin criptarea datelor, puteți garanta că acestea devin mult mai greu de interceptat sau de descifrat. De aceea, majoritatea gateway-urilor de plăți digitale folosesc o criptare robustă și recomandă criptarea datelor la nivel de utilizator pentru a se asigura că hackerii nu pot interveni în tranzacțiile financiare.
- Actualizarea software-ului. Ultimul sfat important este să vă mențineți software-ul actualizat. Actualizările regulate garantează că furnizorul elimină bug-urile și erorile din sistem; de aceea, rămânerea cu versiunea veche a unei aplicații vă face vulnerabil în fața hackerilor care știu ce vulnerabilitate pot exploata.
Este posibil să rămâneți în siguranță online
După cum puteți vedea, lumea digitală are amenințări și riscuri unice pe care ar trebui să le anticipați și să le preveniți. Utilizând aceste tehnici, vă puteți securiza datele sensibile și puteți evita problema furtului de informații sau bunuri. Urmați aceste sfaturi pentru a naviga pe internet în siguranță și a utiliza serviciile digitale fără teamă.