Oradea
odelul stalinist a dominat intreaga viata politica, social-economica si culturala intre anii 1948-1965. Regimul Ceausescu (1965-1989), practicand o oarecare destindere si liberalizare in primii ani, a readus in prim-plan modelul stalinist si mai mult chiar, a instaurat socialismul dinastic. Paralel cu lupta pentru cucerirea puterii politice, autoritatile comuniste au declansat actiunea de reprimare a tuturor elementelor necolaborationiste, a unui numar impresionant de persoane prezente in campania de rezistenta impotriva comunismului si a luptei pentru victoria partidelor democratice.
La momentul oportun acestia trebuiau inlaturati de pe scena vietii politice. In cursul anilor '50, arestarile si condamnarile politice au atins culmi nebanuite. Deosebit de violenta a fost represiunea asupra diferitelor biserici si culte, episcopii si preotii constituind una dintre cele mai numeroase categorii de detinuti politici. In ciuda vicisitudinilor de ordin politic si ideologic, viata economica a Oradiei, a cunoscut, in anii dictaturii comuniste, o incontestabila dezvoltare.
Incepand din 1949-1950, dupa nationalizare, intreprinderile si-au desfasurat activitatea in conformitate cu planurile cincinale, caracteristice vremii. Accentul dezvoltarii industriale a fost pus pe ramurile constructoare de masini, energetica, siderurgica si chimica, dar industria usoara si alimentara a fost, de asemenea, reprezentativa. Urmare a acestor evolutii economice, populatia Oradiei a crescut semnificativ, sporului natural, adaugandu-i-se si o importanta componenta de miscare a populatiei catre zonele mai dezvoltate. S-au inregistrat progrese si in domeniul serviciilor publice, transport, sanatate. De asemenea, turismul a constituit o preocupare pentru autoritatile vremii, in acest sens Baile Felix si Baile 1 Mai, ale caror resurse de apa termala cu efecte curative aveau o reputatie constituita inca din sec XVI, au fost aduse la standardele vremii. Incepand cu anii '70, efectele negative ale politicii de industrializare fortata s-au facut simtite si in Oradea, ca si la nivelul intregii tari.
Concentrarea aproape a intregii productii industriale si agricole pentru export, in vederea obtinerii resurselor financiare, a adus populatia in situatia de a se confrunta cu numeroase lipsuri si greutati. Nivelul de trai al oradenilor, a fost, insa, relativ suportabil comparativ cu situatia locuitorilor din alte centre urbane romanesti, avand in vedere pozitia privilegiata, de oras de frontiera. Evenimentele revolutionare din decembrie 1989 au determinat mutatii profunde in structurile politice, sociale si economice romanesti, fiind percepute imediat si in Oradea. De remarcat, pentru perioada post-decembrista, la nivelul Oradiei, este intoarcerea acesteia la vechea sa traditie universitara. Incepand cu 2 mai 1990, prin hotarare de guvern, ia fiinta Universitatea Tehnica din Oradea, care devine, un an mai tarziu Universitatea din Oradea. In anii care au urmat, institutia a cunoscut o continua dezvoltare, fiind actualmente cel mai insemnat centru universitar din zona de vest a tarii.